דלקות (לא זיהומיות)
לדלקות יש תפקיד מכריע במספר מחלות, כולל אסטמה, זיקנה בטרם עת, בעיות בריאות נפשית, מחלות חניכיים, השמנת יתר, הזקנת העור, סוכרת, טרשת נפוצה, סרטן, דלקת פרקים, תסמונת המעי הרגיז, ומחלות מעיים דלקתיות כגון מחלת קרוהן וקוליטיס כיבית. דלקת מוחית הנובעת מחומצה ארכידונית המצויה במוצרים מן החי עשויה להסביר מדוע אנשים שתפריטם מבוסס על מוצרים מן הצומח סובלים פחות מדחק (לחץ, מתח), חרדה ודיכאון, ומצב רוחם טוב יותר.
כולסטרול LDL מחומצן יכול לאתחל תגובה דלקתית בדפנות העורקים אשר עלולה להביא להתקף לב. מחלת העורק הכלילי ופגיעה במנגנון הזיקפה הנם שתי תופעות המעידות על מצב של עורקים מודלקים וחסומים.
באופן כללי, מוצרי מזון מן החי, כולל ביצים, חלב ומוצריו, בשר, וחלבון מן החי עלולים להגביר דלקת. ביכולתה של ארוחה בודדת של בשר, ביצים, או מוצרי חלב להצית דלקת אשר תוך שעות עלולה להקשיח את העורקים. הדבר מתרחש בשל מספר גורמים, כגון ברזל של הֶם, אנדוטוקסינים, שומן רווי, כמות גדולה של חיידקים, TMAO (trimethylamine-N-oxide), תולעי סרט, סכְּרור מתקדם של תוצרי קצה (AGE= advanced glycation end products), ו- NeuGc, מולקולת בשר זר העלולה להעלות את הסיכון למחלות לב ולסרטן.
קיימים גם מוצרים שאינם מן החי העלולים לגרום לדלקת. למשל חשיפת יתר למוצרי פלסטיק המכילים BPA עשויה להיות קשורה לדלקת בכבד; אקרילאמיד, היכול להיווצר מטיגון עמוק של מזון העשיר בפחמימות; מינונים גבוהים של תוספי ויטמינים; טיטניום דו חמצני; וקרגינן.
על אף שחשוב לאכול מגוון של מזון צמח מלא, נראה שפירות וירקות שהם בעלי הערכים נוגדי החמצון הגבוהים ביותר מפחיתים דלקת יותר מכל. מזונות צמחיים ספציפיים נוספים המזוהים כנוגדי דלקת הם: תפוחים; פלפל שחור; ברוקולי; נבטי ברוקולי; קינמון צילוני; כוסברה; פירות הדר; זנגביל; ציפורן; רוזמרין; קמומיל; צימוק דם-הדרקון; תפוחים ושזיפים מיובשים; פירות יער; פטריות crimini; צדפות, פטריות maitake; פטריות שמפיניון; שמרים תזונתיים; שמן פשתן או פשתן; ירקות עליים ירוקים; כורכום, העשוי להפחית את הסיכון לאלצהיימר, מטפל באוסטיאוארטריטיס (דלקת העצם) של הברך ודלקת מפרקים שגרונית, ומפחית כאבים שלאחר ניתוח; מיץ עגבניות, קטניות, תפוחי אדמה סגולים, אגוזים בכללותם, ובמיוחד אגוזי מלך, אשר עשויים להיות כה אפקטיביים, כך שאכילת מחצית האגוז ליום עשוי להפחית ב-50% את הסיכוי למוות ממחלה דלקתית.
התבססות על מזון מן הצומח עשויה להיות נוגדת דלקת באותה מידה של נטילת אספירין (ללא תופעות לוואי), ודובדבני בינג מתוקים וכן מלונים עשויים להוות חלופה טובה לתרופות ה- NSAID. שמן דגים, אולי בשל הזיהום התעשייתי, לא נתן תוצאות של הפחתת דלקת.
החל מסוף השבוע ה-28 ועד ללידה, כדאי לאישה ההרה להימנע מכמות גדולה של מזונות נוגדי דלקת, שכן אלה עלולים להזיק לתינוק, באותה מידה בה עלולות לעשות זאת תרופות נוגדות דלקת.