אם אי פעם היה לך גירוי בגרון לאחר אכילת אננס, או שקיבלת פריחה לאחר אכילת חופן בוטנים, נראה שחווית מכלי ראשון מהי ההרגשה כאשר מגיבים באופן אלרגי למזון. כ-15 מיליון אמריקאים סובלים מאלרגיות למזון, מה שהופך את הבעיה בארה"ב לבנאלית (1). אך מה בנוגע לרגישות למזון? במחקרים הוכח כי רגישויות למזון מצויות בקו עלייה, ומשפיעות על יותר אנשים מאשר היה מקובל לחשוב קודם לכן (1). בנוסף, ניתן היה לייחס אותם למספר בעיות ומחלות כרוניות כגון כאבי ראש של מיגרנות, תסמונת המעי הרגיז, ואפילו השמנת יתר (2,3,4). העובדה, כי זיהוי והורדה מהתפריט של מזונות מסוימים, הגורמים לדלקת לא זיהומית, מביא להפחתת התסמינים השליליים עבור בעיות מסוימות, משמשת כראייה תומכת ביתרונותיה של בדיקת הרגישות למזון (2, 3, 4, 6).
אלרגיה למזון לעומת רגישות למזון – מה ההבדל?
בעוד שהשימוש בביטויים 'אלרגיה למזון' ו'רגישות למזון' נעשה בעבר לחליפין ובמובן זהה, הם למעשה די שונים: אלרגיה למזון הינה תגובה לא תקינה של מערכת החיסון כלפי מזונות מסוימים אשר הגוף מזהה כמסוכנים, המסתיימת בכך שהגוף מייצר נוגדנים כדי " להילחם" במזונות. דבר זה גורם לשחרור היסטמין בגוף, מה שמעורר תגובה דלקתית (לא זיהומית) אותה אנו מגדירים כתגובה אלרגית (5). אלרגיות למזון מופעלות באופן כמעט מיידי לאחר צריכת מזון מסוים, ועלולות אף להשפיע על בני אדם מסוימים גם כשהצריכה היא של כמות מזערית (בוטנים למשל) העלולה להיות מסכנת חיים (5).
רגישויות למזון, לעומת זאת, קשות יותר לאבחון, היות והתסמינים התגובות והסיבות עשויים להיות קשים לזיהוי באופן מיידי. על אף שהן הושוו לרוב עם האלרגיות למזון, הרגישויות למזון מגייסות נתיבים שונים של המערכת החיסונית, הקשורים עם immunoglobulin G (IgG) במקום עם immunoglobulin E (IgE ), אך יחד עם זאת מעלים תסמינים דומים כגון רגיזוּת המעיים, קלקול קיבה, פריחות וגרד (5). עשוי להיות קשה לשים את האצבע על רגישות למזון, משום שהופעת התסמינים היא לרוב איטית, עשויה להימשך מספר שעות או ימים, ויכולה אף להתעצם או לדעוך על פי כמות האוכל הנעכל (5).
ובכן, מה לבדיקת רגישות למזון ולמחלות ו/או בעיות כרוניות כגון תסמונת המעי הרגיז? מחקרים נוספים מראים כי בדיקת רגישות למזונות מסוימים והימנעות מצריכתם לאחר מכן עשויה לעזור למטופלים המחפשים הקלה מתסמיני כאב ללא שימוש בתרופות, ניתוחים או צורות טיפול יקרות אחרות (2, 3, 4, 6).
לא הכל בראש שלך: מיגרנות ורגישות למזון
בעוד שהסיבה הפתו-פיזיולוגית המדויקת למיגרנה עדיין אינה ברורה, אלרגיה/רגישות למזון נחשבו מזה זמן רב קשורות להחרפה ואפילו לגרימה של מיגרנות (2). כעת, מספר מחקרים מראים כי היו הפחתות משמעותיות במספרן ובעצמתן של מיגרנות בעקבות תפריטים מגבילים, תוצאה מבטיחה עבור אנשים הסובלים מבעיה מתישה זו (2). במחקר שנערך על ידי הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת איסטנבול ופורסמה בכתב העת המדעי- Cephalalgia: An International Journal of Headache, 30 מטופלים המאובחנים כסובלים ממיגרנה שחלקם ניזונו מתפריט מגביל המבוסס על בדיקת רגישות למזון, וחלקם ניזונו מתפריט דמה המחסיר אותו מספר של מזונות אך לא את אלה שאותם אנשים מייצרים נוגדנים כנגדם (2). במחקר נמצא כי התפריט המגביל הביא להפחתה משמעותית מבחינה סטטיסטית בתסמינים ובתדירות של התקפי המיגרנה, מה שתומך בטענה כי בדיקת רגישות למזון היא חשובה עבור טיפול בכאבי ראש של מיגרנה (2).
במחקר דומה שנערך על ידי המרכז לאימונולוגיה ואלרגיות במקסיקו, סרום של נוגדנים ל-108 אלרגנים ספציפיים של מזון נמצאו אצל 56 מטופלים הסובלים ממיגרנה, כנגד קבוצת הביקורת שהם ללא מיגרנה (6). המחקר נמצא מעניין עבור אלה שבדיקת הרגישות למזון תיטיב עימם כפלים: המחקר לא רק שהראה כי אצל האנשים בקבוצה הסובלת ממיגרנה התגלתה רמה גבוהה יותר של נוגדנים לאלרגנים מאשר בקבוצת הביקורת, אלא שהתפריטים המגבילים גם הפחיתו את תדירות ואת עוצמת המיגרנות, ללא סיוע של תרופות או צורות טיפול אחרות (6). החוקרים של שני המוסדות הסכימו כי בדיקת רגישות למזון היא חשובה, במיוחד עבור מטופלים המעוניינים להפחית את התסמינים שלהם ללא תרופות, אשר להן יש מספר תופעות לוואי, בנוסף לעלותן הגבוהה עבור המטופלים.
מה יש לי במעיים? IBS ואי סבילות למזון
בדיקת רגישות למזון הוכחה גם כמקלה על התסמינים ועל חייהם של מי שסובלים מבעיה של מערכת העיכול, הקרויה תסמונת המעי הרגיז (IBS) (3). IBS הינה בעיה המתאפיינת בכאבי בטן ותפקוד לקוי של המעיים כגון עצירות, שלשול, ואפילו תנודות בין שני מצבי קצה אלה (3). כבעיה התפקודית של מערכת העיכול , המאובחנת בשכיחות הגבוהה ביותר בעולם, כ 10-15 אחוזים מהאמריקאים סובלים מ- IBS, וחווים ממגוון של תסמינים מתונים עד חמורים היכולים להתיש פיזית ונפשית (7).
הטיפול ב- IBS לרוב מוגבל לתרופות המשנות את התנהגות המעיים, אך מטופלים רבים מאמינים כי אי סבילות למזונות מסוימים היא האחראית למצב, כאשר מדובר בתסמינים שלהם עצמם. בעבר, בדיקות לאי סבילות למזון כללו רק בדיקות לאלרגיה, אשר בהן חיפשו את התגובה הנוגדנית, ולא תמיד הצליחו להגיע למסקנות כאשר היה מדובר באלה הסובלים מ- IBS(3). במילים אחרות, לגבי מטופלים בעלי IBS נקבע כי התסמינים שלהם אינם תוצאה של תגובות אלרגיות, היות ורגיזוּת המעיים והכאב שחשו לא התחילו מיד לאחר צריכת מזון מסוים, אלא היו מרובי גורמים וכללו קבוצות לא ספציפיות של תסמינים. חוקרים בבית החולים האוניברסיטאי של דרום מנצ'סטר רשמו תפריט לתקופה של שלושה חודשים עבור 150 מטופלים, אשר חלקם נחשף לתפריט מגביל שאינו כולל מזונות אשר הם אובחנו כרגישים לגביהם, וחלקם לתפריט דמה אשר הוצאו ממנו אותו מספר של מזונות אך לא אלה שהם מגלים אליהם רגישות (3). לאחר 12 שבועות, אצל המטופלים שקיבלו את התפריט המגביל דווחו 10% של הפחתה בתסמינים לעומת הקבוצה שקיבלה את תפריט הדמה, כשהם מדווחים על הפחתה בחומרת הכאב והרגיזוּת; אצל 52 מתוך המטופלים אשר הקפידו על התפריט המגביל בצורה מושלמת, תועדה הפחתה של 26% בתסמינים.
באופן מעניין, המחקר גם בדק הצגה מחדש של המזונות אשר הוצאו מהתפריט של קבוצת המשתתפים הרגישה, לאחר איסוף נתונים של 12 שבועות ומצאו כי תסמיני ה-IBS החמירו ב-24%. דבר זה הראה היפוך מלא של התוצאות אשר נמדדו בשלב ההתחלתי של הטיפול, כאשר הוא מספק ראייה נוספת לכך שבדיקת רגישות למזון היא חיונית לשם הערכת והפחתת תסמינים של כאב לאלה הסובלים מ- IBS (3).
הקשר המפתיע שבין הרגישות למזון לבין הרכב הגוף
השמנת יתר והמחלות הקשורות אליה (סוכרת, לב וכלי דם) הם הגורמים לרוב מקרי המוות בארה"ב, המהווים 40% מכל מקרי המוות בה ו-75% מההוצאות הרפואיות בארה"ב, למרות העובדה שזו מחלה שבהחלט ניתן למנוע אותה (4). בעוד שמגפת ההשמנה היא רבת פנים, רוב תשומת הלב בעשורים האחרונים ניתנה לקורלציה שבין תזונה לקויה לבין השמנה – אלה הצורכים תפריט עשיר בקלוריות ובמזון מעובד הינם בעלי סיכוי גבוה יותר להשמין מאשר אלה השומרים על תפריט דל בפחמימות ובשומנים ועשיר במזונות טריים. בעוד דבר זה אכן תורם להשמנה, חוקרים מבית הספר לרפואה ע"ש מילר באוניברסיטת מיאמי, קישרו כעת את הרגישות למזון עם ההשמנה, ומציינים הפחתה במשקל, באינדקס של מסת הגוף, בהיקף המותניים והירכיים, ובלחץ הדם הדיאסטולי במצב מנוחה, לאחר שהמשתתפים עברו בדיקת רגישות למזון ונמנעו ממזונות מסוימים מעוררי דלקת (לא זיהומית) בתפריט שלהם (4).
מדוע זה חשוב עבור העתיד של מגפת ההשמנה? לא רק בשל ההבנה כי לרגישויות למזון יש אימפקט על ההשמנה, והבדיקה יכולה לשמש כנקודת ייחוס חשובה עבור מדענים השואפים ללחום בבעיה זו בטווח הארוך, אלא שהיא נותנת לאנשים בעלי משקל היתר, דרך שונה להתבוננות על מחלתם ולבסוף אף להתגבר עליה. אנשים המקבלים מידע לגבי הרגישות שלהם, מקפידים הרבה יותר להימנע ממזונות אלה, משום שהם יודעים בדיוק אילו מזונות מרעים את מצבם – על פי המחקר של אוניברסיטת מיאמי, המשתתפים ציינו שיפור משמעותי בחיוּת, כאב גופני, ובריאות כללית לאחר שנמנעו ממזונות אשר הוכח כי הם רגישים לגביהם, בנוסף לדיווחם כי הקפידו ברמה גבוהה על התפריט המגביל. כאשר 95% מהמטופלים דבקים בהקפדה על התפריט, מספר המטופלים הידועים כמקפידים על התפריט היה גבוה מתחזיתם של החוקרים (4).
העתיד של בדיקת הרגישות למזון
מה כל זה אומר לגבי עתיד בדיקת הרגישות למזון? אף כי בדיקת האלרגיה למזון נחשבה כ'תקן זהב' בעבר, הפנייה לרגישות למזון עשויה להוכיח את עצמה כמיטיבה עם בריאות המטופל בטווח הארוך. בעוד שבמקרים של מיגרנה, IBS והשמנת יתר היו תוצאות מבטיחות התומכות בבדיקת רגישות, יש צורך במחקרים נוספים בנושא הרגישות למזון כדי לאשר את היתרון בשיטת טיפול זו.
References:
- “Food Allergy Basics: Facts and Statistics,” Food Allergy Research and Education, https://www.foodallergy.org/facts-and-stats
- Alpay K, Ertaş M, Orhan EK, Üstay DK, Lieners C, Baykan B. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalalgia . 2010;30(7):829-837. doi:10.1177/0333102410361404.
- Atkinson W. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut. 2004;53(10):1459-1464. doi:10.1136/gut.2003.037697.
- Lewis JE, Woolger JM, Melillo A, Alonso Y, Rafatjah S, et al. (2012) Eliminating immunologically-reactive foods from the diet and its effect on body composition and quality of life in overweight persons. J Obes Weig los Ther 2:112. doi:10.4172/2165-7904.1000112
- “Food Intolerance and Sensitivity,” British Allergy Foundation, https://www.allergyuk.org/intolerance-and-sensitivity-menu/intolerance-and-sensitivity
- Arroyave Hernández CM, Echavarría Pinto M, Hernández Montiel HL. Food allergy mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults. Rev Alerg Mex. 2007: Sep-Oct;54(5):162-8. PMID: 18693538
- 2. Hungin A, Chang L, Locke G, Dennis E, Barghout V. Irritable bowel syndrome in the United States: prevalence, symptom patterns and impact. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. 2005;21(11):1365-1375. doi:10.1111/j.1365-2036.2005.02463.x.
Follow Julie Chen, M.D. on Twitter: www.twitter.com/makinghealthyez
http://www.huffingtonpost.com/julie-chen-md/making-a-case-for-food-se_b_8387196.html