
מחקר חדש בחן כיצד כולין תזונתי, חומר מזין חשוב המצוי במזון, עשוי להשפיע על בריאות המוח, במיוחד בהקשר לדמנציה, מחלת אלצהיימר וליקויים קוגניטיביים קלים. המחקר כלל למעלה מ-125,000 מבוגרים מהמאגר הביולוגי של בריטניה, מה שהופך אותו לאחד המחקרים המקיפים ביותר בנושא זה עד כה.
כולין חיוני למספר תפקודי גוף, במיוחד במוח, שם הוא מסייע בזיכרון ובתפקוד מנטלי כללי. עם זאת, המחקר על הכמות המומלצת של כולין לקידום בריאות המוח היה עד כה מוגבל ולעיתים סותר. מחקר זה נועד להבהיר את הקשר בין צריכת כולין לבריאות המוח.
המשתתפים סיפקו מידע מפורט על תזונתם באמצעות דיווחי תזונה בני 24 שעות, שאפשרו לחוקרים לסווג את צריכת הכולין שלהם לארבע קבוצות (רבעונים). המחקר עקב אחר המשתתפים במשך קרוב ל-12 שנים בממוצע, והתמקד בהיארעות של דמנציה, מחלת אלצהיימר וליקויים קוגניטיביים קלים.
הממצאים חשפו קשר בצורת האות U בין צריכת כולין לבריאות המוח. כלומר, צריכה נמוכה מאוד או גבוהה מאוד של כולין הייתה קשורה בסיכון מוגבר לפתח דמנציה ואלצהיימר. לעומת זאת, אנשים שצרכו כמות מתונה של כולין, כ-354 מיליגרם ליום, הציגו את התוצאות הטובות ביותר, עם סיכון נמוך משמעותית לפתח דמנציה ואלצהיימר בהשוואה לאלה שצרכו את הכמות הנמוכה ביותר של כולין.
בנוסף להפחתת הסיכון למחלות מוח ניווניות, המחקר מצא כי צריכה מתונה של כולין הייתה קשורה גם לביצועים קוגניטיביים טובים יותר במספר תחומים. משתתפים עם צריכת כולין גבוהה יותר הציגו שיפור ביכולות כגון קשב חזותי, אינטליגנציה נזילה ומהירות עיבוד מידע. ממצאים אלו מצביעים על כך שכולין לא רק מסייע במניעת הידרדרות קוגניטיבית, אלא גם עשוי לשפר יכולות מנטליות.
בסיכומו של דבר, המחקר מדגיש את החשיבות הפוטנציאלית של צריכת כולין מספקת לשמירה על בריאות המוח ככל שאנו מתבגרים. החוקרים ממליצים לבחון את צריכת הכולין האישית ולשאוף לצריכה מתונה כדי לסייע בהגנה מפני ירידה קוגניטיבית. עם זאת, הם קוראים למחקרים נוספים כדי לאשש את הממצאים באוכלוסיות שונות ולהעמיק את ההבנה לגבי השפעת הכולין על המוח.
מחקר חשוב זה שופך אור על תפקיד התזונה בבריאות המוח ומדגיש כי למה שאנו אוכלים עשויות להיות השלכות משמעותיות על היכולות הקוגניטיביות שלנ
קישור למחקר
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916524008694?via%3Dihub